DIICOT

 La data de 07.12.2014 procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu lucrătorii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat transfrontalier specializat în contrabanda cu ţigări.

    Grupul infracţional era format atât din cetăţeni români cât şi din cetăţeni ucrainieni şi avea ca scop introducerea în România din Ucraina sau Serbia, în mod ilegal, a unor importante cantităţi de ţigări, ce erau ulterior valorificate pe teritoriul naţional.

    În fapt, se reţine că inculpaţii Ananie Nichita, Fluturaş Ionel, Taray Pavlo (cetăţean ucrainean) şi Mustăţea Costel au constituit, începând cu luna februarie 2014 un grup infracţional specializat în activităţi de contrabandă cu ţigarete. Acestea erau introduse în România din Ucraina sau Serbia disimulate la bordul unor ansamble de nave comerciale propulsate de o navă tip împingător în timpul unor voiaje efectuate de acestea între porturile Izmail (Ucraina) şi Smederevo (Serbia), în timp ce navele tranzitau România.

    Ulterior, în timp ce se realiza tranzitarea României, în zona în care fluviul Dunărea are regim de apă interioară ţigările erau debarcate în ambarcaţiunile membrilor români ai grupului infracţional care ulterior au procedat la valorificarea acestora.

    La data de 07.12.2014 au fost efectuate un număr de 27 de percheziții domiciliare și o percheziție la bordul ansamblului de nave, propulsat de nava tip împingător Konstantin Borisov (sub pavilion ucrainean), ocazie cu care a fost găsită și ridicată o cantitate de țigări ce urma a fi introdusă în România, în mod ilegal, destinată membrilor români ai grupului infracțional.

    Au fost conduse la sediul organului de urmărire penală peste 25 de persoane.

    Anterior, la data de 31.07.2010 a fost efectuată o percheziție la bordul barjei autopropulsate Ivano Frankovsk (sub pavilion ucrainean), comandată de inculpatul Chystiakov Sergii (cetățean ucrainean), ocazie cu care a fost  ridicată o altă cantitate de țigări ce urma a fi introdusă în România, în mod ilegal, destinată membrilor români ai grupului infracțional.

    Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi şi al lucrătorilor din cadrul STPF Galaţi şi STPF Brăila.

    Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de SRI şi DOS.

    Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, inculpaţii şi suspecţii beneficază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

 

sursa: diicot