DIICOT

    Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –  Biroul  Teritorial  Mehedinţi  împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi şi Brigăzii de Combatere a  Criminalităţii Organizate Craiova au desfăşurat mai multe activităţi în vederea destructurării unei grupări infracţionale organizate, formată din cetăţeni  turci, bulgari şi români, specializată în trafic de migranţi şi trecere  ilegală a frontierei de stat.

    În data de 08.09 2014 procurorii D.I.I.C.O.T au dispus începerea urmăririi penale faţă de 17 persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trecere ilegală a frontierei de stat, complicitate la trecerea ilegală a frontierei de stat şi trafic de migranţi.

    În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii  D. V şi P.M.I împreună cu  M. I. C. şi alte persoane neidentificate încă, constituiţi într-un grup infracţional organizat, cu caracter  transfrontalier, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au desfăşurat mai multe activităţi în vederea racolării  unor cetăţeni sirieni şi irakieni,  a introducerii  lor ilegale în România şi transportării lor pe teritoriul Germaniei.

    Astfel, există suspiciunea că inculpaţii, în schimbul unor sume de bani,  au organizat trecerea ilegală a frontierei de stat, din Bulgaria în România, a unui număr de 15 migranţi, suspecţi în cauză,  i-au transportat de pe malul bulgăresc al Dunării cu ajutorul unor bărci iar odată ajunşi pe teritoriul  României i-au preluat în două  maşini tip furgoneta, urmând a fi  transportaţi în municipiul Timişoara.

    În  dimineaţa zilei de 08.09.2014, în timp ce se deplasau cu cele două autoturisme înspre Timişoara, inculpaţii D. V şi P.M.I au fost somaţi în trafic, de către organele de poliţie, să oprească în vederea efectuării unuicontrol, ocazie cu care aceştia au abandonat autoturismele într-o benzinărie pe raza municipiului Orşova. Astfel au fost  identificaţi cei 15 migranţi, cetăţeni străini originari din Siria şi Irak, inclusiv persoane minore,  despre care existau date că vor să ajungă în Germania.

    S-a stabilit faptul că migranţii au fost transportaţi ilegal pe ruta Turcia – Bulgaria  de către alţi membrii ai grupării.

    Există suspiciunea că membrii grupării au primit de la cei 15 migranţi suma de 150.000 euro.

        Procurorii D.I.I.C.O.T – B.T Mehedinţi au audiat în cursul zilei de ieri un număr de 17 persoane şi au dispus măsura reţinerii pentru inculpaţii D. V şi P.M.I urmând a solicita Tribunalului Mehedinţi măsura arestării preventive pentru 30 de zile cu privire la aceştia.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

sursa: diicot