Grupare de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism a fost destructurată

Trafic de persoane

 

   Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –Serviciul Teritorial Ploieşti împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti au efectuat în data de 09.02.2015 un număr de 17 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Prahova, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate cu caracter transfrontalier, formată din 23 persoane, specializată în infracţiuni de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism agravat.

     Procurorii au luat măsura preventivă a reţinerii faţa de 5 inculpaţi şi a controlului judiciar faţă de  7 persoane  pentru săvârşirea infracţiunilor  menţionate.

     În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2013, inculpaţii Lupu Gelu Gheorghe, Lupu Aurel, Dumitrescu Nicoleta, Vasile Valentin şi  Ilie Florin, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au racolat si determinat să practice prostituţia, prin exploatare, mai multe persoane de sex feminin, inclusiv minore care proveneau din familii dezorganizate.

     Tinerele erau racolate pe teritoriul României iar activitatea de prostituţie avea loc pe teritoriul Spaniei, în zona Alicante.

     Au fost identificate până în prezent 25 de victime.

     La sediul D.I.I.C.O.T – S.T Ploieşti au fost audiate 25 de persoane.

     În investigarea cauzei s-a cooperat cu autorităţi judiciare din Spania  unde au fost de asemenea, desfăşurate percheziţii domiciliare în cursul lunii ianuarie 2015.

     Acţiunea a fost  realizată cu sprijinul Eurojust, fiind organizat 3 întâlniri de coordonare cu participarea autorităţilor judiciare române şi spaniole.

     Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

     La percheziţii  au participat lucrători din cadrul Jandarmeriei Române.

     Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

 sursa: diicot